PINK PANTER: FILM O SRPSKOJ BANDI KOJA FASCINIRA SVETSKE MEDIJE (VIDEO)

Smash and Grab: The Story of Pink Panthers.

Mi smo velika mreža koja radi zajedno. Svako ima tačno definisani posao i svi zavisimo jedni od drugih, otkriva jedan od lopova iz grupe u dokumentarnom intervjuu koji je dao režiserki Havani Marking.

Međunarodna banda Pink Panter već godinama pljačkama koje vodeći svetski mediji nazivaju filmskim i spektakularnim zauzima noseća mesta na naslovnim stranama, a od ove nedelje imaće svoje mesto i na filmskom platnu: u Njujorku je zakazana premijera dokumentarca Smash and Grab: The Story of Pink Panthers.

Kluzo

Insajderski nivo detalja je ono što izdvaja najbolje filmske krimiće od onih prosečnih, a baš takvi detalji i podaci iznutra su ono što dokumentarac o Panterima čini filmom koji zaokuplja gledaoca, ali i izaziva grižu savesti. 
Skicirajući srpski krug lopova, koji je dobio ime po filmovima o inspektoru Kluzou, ovaj ne preterano lepi, ali uzbudljiv i veoma informativan film režiserke Havane Marking praktično dopušta grupi vrhunskih kriminalaca da nam pruže uvid i drže svojevrsna predavanja o pljačkama najvišeg nivoa, piše Njujork Tajms. 

Njihova svedočenja u poluanimiranom filmu govore o pripremi, izvođenju poslova koji ne smeju da traju duže od 30 sekundi, kao i o onome što sledi posle pljačke – prodaji ukradene robe i konstantnoj paranoji.
Većina dijamanata završi u Americi. Oni imaju čoveka koji za 24 sata izradi lažne sertifikate i uzima robu. Većina lopova je iz Srbije i Crne Gore, a sada će im posao biti teži, jer zemlje idu ka Evropskoj uniji. Više neće biti zaštićeni od međunarodne policije, kaže se u filmu.

prodavnica draagulja

U dokumentarcu se vide brojni snimci sigurnosnih sistema koji pružaju direktan uvid u pljačke Pink Pantera, a svedočenja pet lopova koje je Markingova uspela da intervjuiše prikazani su kroz animirane likove i glasove profesionalnih glumaca sa slovenskim akcentom. 

pljacka

- Mi smo velika mreža koja radi zajedno. Svako ima tačno definisani posao i svi zavisimo jedni od drugih – otkriva jedan od lopova iz grupe. 
Interpol kaže da banda Pantera ima više od 200 članova, uglavnom sa prostora bivše Jugoslavije i da je dosad u pljačkama odnela plen vredan pola milijarde evra. 
 - Ne razumem zašto ljudi troše novac na dijamante. Znate, ja ne patim od toga. Za mene dijamanti znače samo dobru zaradu. Kada otvoriš sef, i vidiš da je pun, to je sjajan osećaj, kao da ćeš se onesvestiti. Volim to – priznaje jedan od lopova. 

Na drugoj strani, tu su maskiranii priče s policajcima, kao i osvrt na rat na prostoru bivše Jugoslavije, vreme Josipa Broza Tita i sve faktore koje autori vide kao uzrok u stvaranju velike međunarodne bande. 
– Za nas je borba protiv njih veoma zanimljiva, oni su pravi profesionalni pljačkaši i veoma ih je teško uhvatiti. Međutim, oni su huligani, kriminalci, lopovi, a ne nekakva grupa Robina Hudova – kaže jedan predstavnik specijalnog odreda francuske policije za borbu protiv bandita, koji za gledaoce analizira snimke pljački. 

dragulji

I dok režiserka tvrdi da su sankcije, rat i situacija u zemlji naterali mlade Pantere da izaberu dijamante kao svoju nišu, jedan intervjuisani novinar iz Srbije ističe da je kriminalni život Pantera njihov izbor, a ne nešto na šta su oni naterani zbog onoga što se dešavalo na ovim prostorima
Njujork tajms ističe da je taj stav ključni trenutak u filmu i ono što vraća gledaoce u realnost dok gledaju dokumentarac koji je razumljivo fasciniran i đavolom i detaljima. Film se ipak bavi bandom kriminalaca i međunarodnih pljačkaša. 
– Do kraja filma videćete realnu sliku o ovoj bandi. Oni nisu preterano srećni ljudi, koji uživaju u svojim milionima – kaže rediteljka, i tvrdi da su Panteri koje je srela depresivni, usamljeni i paranoični.

Smash and Grab: The Story of Pink Panthers.
Jedan od njih kaže da bi bilo lepo da može da se oseća sigurnim, ali da su posledice njegovog posla – paranoja i konstantno osvrtanje preko ramena. 
Smash and Grab je prvobitno namenjen britanskoj televiziji, ali će prvo prikazivanje imati na Menhetnu.

Autor: Njujork tajms,B92


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Lifestyle

Intervju nedelje

Dobre priče

Kreiraj&Uživaj

Putovanja

Popularna psihologija

Poklon čitaocima

Kultura&Umetnost

Scena

Lepota&Zdravlje

Editorijal

Top